Chiffon Cake
A. Minyak jagung 70g
Kuning telur 70g (<> 4biji)
Air 90g
Gula castor 100g
Susu tepung (opt) 10g
Essence (pandan) 2 tsp
Perasa pandan santan 2tsp
Garam 1 pinch
B. Tepung gandum biasa 70g
Tepung low protein 70g
Baking powder 3g
C. Putih telur (20°C) 145g
Cream of Tartar [CTT] 1/8 tsp
Gula 70g
Cara:
1. Pukul tangan bahan A
2. Masukkan bahan B. Pukul double direction-kiri kanan. Kacau sampai licin.
3. Whisk putih telur – high speed 2mnt, medium 2mnt
4. Semasa whisk high speed lps 1 mnt, masukkan CTT dan 50% gula. Whisk lagi.
5. Lps tamat whisk high speed 2 minit masukkan lagi 50% gula.
6. Uji putih telur (tekstur) – mesti dapat tip tajam & bengkok
7. 1/3 putih telur yang dah kembang dan campur dengan bahan A, gaul dan masukkan semula ke dalam baki putih telur tadi. Lakukan dengan tangan.
1. Masukkan dalam acuan Loyang kek berlubang tengah & x perlu lanser
2. Bakar 160°C-170°C selama 40mnt.
3. Siap bakar biar kek sejuk dalam Loyang secara terbalik - elak kek collapse
4. Perasa pandan boleh tukar kepada oren / kopi.
No comments:
Post a Comment