Pages

Friday, August 27, 2010

Resepi Kek Chiffon

Kek chiffon yang dah di potong

Boleh kalerkan oren, pink , choc & boleh tambah perisa yang disukai...
Berikut resepinya...

Chiffon Cake

A. Minyak jagung 70g

Kuning telur 70g (<> 4biji)

Air 90g

Gula castor 100g

Susu tepung (opt) 10g

Essence (pandan) 2 tsp

Perasa pandan santan 2tsp

Garam 1 pinch

B. Tepung gandum biasa 70g

Tepung low protein 70g

Baking powder 3g

C. Putih telur (20°C) 145g

Cream of Tartar [CTT] 1/8 tsp

Gula 70g

Cara:

1. Pukul tangan bahan A

2. Masukkan bahan B. Pukul double direction-kiri kanan. Kacau sampai licin.

3. Whisk putih telur – high speed 2mnt, medium 2mnt

4. Semasa whisk high speed lps 1 mnt, masukkan CTT dan 50% gula. Whisk lagi.

5. Lps tamat whisk high speed 2 minit masukkan lagi 50% gula.

6. Uji putih telur (tekstur) – mesti dapat tip tajam & bengkok

7. 1/3 putih telur yang dah kembang dan campur dengan bahan A, gaul dan masukkan semula ke dalam baki putih telur tadi. Lakukan dengan tangan.

1. Masukkan dalam acuan Loyang kek berlubang tengah & x perlu lanser

2. Bakar 160°C-170°C selama 40mnt.

3. Siap bakar biar kek sejuk dalam Loyang secara terbalik - elak kek collapse

4. Perasa pandan boleh tukar kepada oren / kopi.

No comments:

Post a Comment