Pages

Friday, August 27, 2010

Brownies

Brownies yang dibuat oleh chef Eric Kwan

Brownies (kek ala biskut)

A. Coklat masakan 150g

Mentega 60g

B. Telur 2 biji

Gula castor 50g

C. Tepung naik sendiri 50g

Vanilla essence 2tspn

Coklat powder 5g

D. Double cream 50ml

Mentega 10g

Coklat masakan 100g

Cara:

1. Cairkan bahan A (double boiler-50°C-70°C)-sejukkan suhu bilik

2. Whisk bahan B-high speed 2-3mnt, medium 1 mnt.

3. Tambahkan vanilla

4. Campurkan bahan C & kacau dengan pemukul tangan sehingga separa sebati.

5. Campurkan bahan A tadi dan kacau sebati.

6. Masukkan dalam Loyang 4 segi saiz 9inch. Ratakan permukaan.

7. Bakar 160°C-170°C selama 40mnt.

8. Frosting time! Cairkan bahan D. sejukkan sebentar dalam peti sejuk supaya cukup kental.

9. Letak atas brownies & lorekkan dengan garpu.

10. Elok dimakan setelah simpan dalam peti sejuk

No comments:

Post a Comment