Brownies (kek ala biskut)
A. Coklat masakan 150g
Mentega 60g
B. Telur 2 biji
Gula castor 50g
C. Tepung naik sendiri 50g
Vanilla essence 2tspn
Coklat powder 5g
D. Double cream 50ml
Mentega 10g
Coklat masakan 100g
Cara:
1. Cairkan bahan A (double boiler-50°C-70°C)-sejukkan suhu bilik
2. Whisk bahan B-high speed 2-3mnt, medium 1 mnt.
3. Tambahkan vanilla
4. Campurkan bahan C & kacau dengan pemukul tangan sehingga separa sebati.
5. Campurkan bahan A tadi dan kacau sebati.
6. Masukkan dalam Loyang 4 segi saiz 9inch. Ratakan permukaan.
7. Bakar 160°C-170°C selama 40mnt.
8. Frosting time! Cairkan bahan D. sejukkan sebentar dalam peti sejuk supaya cukup kental.
9. Letak atas brownies & lorekkan dengan garpu.
10. Elok dimakan setelah simpan dalam peti sejuk
No comments:
Post a Comment