Bahan A
Choc paste 10g
Choc Powder 10g
Air 60ml
Perasa vanilla 1tsp
Gula 70g
Garam ½ tsp
Kuning Telur (B) 4nos
Susu 30ml
Bahan B
Tepung biasa 50g
Tepung Super Fine 50g
Baking powder 1/2tsp
Baking soda 1/4tsp
Minyak jagung 40g
Putih telur 4nos
Cream of Tartar [CTT] 1/8tsp
Gula 90g
Topping:
Double cream 50ml
Mentega 10g
Coklat masakan 100g
Cara:
1. Campurkan bahan-bahan A. Kacau guna pengacau tangan sahaja sampai sebati
2. Tambahkan bahan B. kacau 2 arah (kiri & kanan) – elak penghasilan gluten. Kacau sampai licin
3. Masukkan minyak jagung & kacau
4. Whisk machine putih telur – High 1mnt tambahkan CTT & gula 50%. Pukul 30 saat lagi masukkan baki gula. Pukul medium speed 2 minit. Test tekstur- tajam & bengkok sikit.
5. Gunakan tangan; ambil putih telur 1/3 masukkan dalam adunan hasil step 1-3. Kaup balik sehingga 80% mesra. Tuang & kaup semula ke baki putih telur.
6. Masukkan ke dalam loyang loose base (x perlu lanser) & ratakan
7. Bakar 160°C-170°C selama 40mnt.
8. Siap, sejukkan secara terbalik (suhu bilik) & keluarkan
9. Hiaskan dengan topping choc yang telah dimasak secara Van Marie (double boiler).
No comments:
Post a Comment