Pages

Friday, August 27, 2010

Moist Chocolate Cake / Moist Choc Chiffon

Bahan A

Choc paste 10g

Choc Powder 10g

Air 60ml

Perasa vanilla 1tsp

Gula 70g

Garam ½ tsp

Kuning Telur (B) 4nos

Susu 30ml

Bahan B

Tepung biasa 50g

Tepung Super Fine 50g

Baking powder 1/2tsp

Baking soda 1/4tsp

Minyak jagung 40g

Putih telur 4nos

Cream of Tartar [CTT] 1/8tsp

Gula 90g

Topping:

Double cream 50ml

Mentega 10g

Coklat masakan 100g

Cara:

1. Campurkan bahan-bahan A. Kacau guna pengacau tangan sahaja sampai sebati

2. Tambahkan bahan B. kacau 2 arah (kiri & kanan) – elak penghasilan gluten. Kacau sampai licin

3. Masukkan minyak jagung & kacau

4. Whisk machine putih telur – High 1mnt tambahkan CTT & gula 50%. Pukul 30 saat lagi masukkan baki gula. Pukul medium speed 2 minit. Test tekstur- tajam & bengkok sikit.

5. Gunakan tangan; ambil putih telur 1/3 masukkan dalam adunan hasil step 1-3. Kaup balik sehingga 80% mesra. Tuang & kaup semula ke baki putih telur.

6. Masukkan ke dalam loyang loose base (x perlu lanser) & ratakan

7. Bakar 160°C-170°C selama 40mnt.

8. Siap, sejukkan secara terbalik (suhu bilik) & keluarkan

9. Hiaskan dengan topping choc yang telah dimasak secara Van Marie (double boiler).

No comments:

Post a Comment