Pages

Friday, August 27, 2010

kek pisang

kek pisang yang dah di potong

rupa isi dalam kek pisang.

Kek Pisang

Bahan A

Mentega 150g

Marjerin 150g

Teung biasa 150g

Tepung Super fine 150g

Perasa pisang 1tsp

Baking powder ½ tsp

Baking soda 1/8tsp

Bahan B

Mash banana 150g

Glycerine 30g

Susu full cream 50ml

Bahan C

Telur A 240g ( 4biji )

Gula 230g

Cara:

1. Whisk bahan C – high speed 3 mnt, medium 1 mnt . Test –titis perlahan

2. Guna K bitter – pukul bahan-bahan A – slow 1 mnt, medium 4 minit (half way, scrap tepi)

3. Masukkan bahan B perlahan-lahan. Machine pukul perlahan.

4. Tambahkan perasa pisang. Boleh tambah serbuk kayu manis jika suka.

5. Tambahkan bahan C, pukul slow & scrap. Pukul lagi untuk 1mnt slowly.

6. Masuk dlm Loyang – lapik kertas & x perlu lanser

7. Bakar 160°C-170°C selama 40mnt.

No comments:

Post a Comment