Peach Pudding
Agar-agar powder 3g
Air 400ml
Gula 180g
Susu segar fullcream 200ml
Buah peach 1tin (dipotong)
Cara membuat
1. Air, gula, susu, agar powder – panaskan dan gaul sebati sampai sebati - tutup api
2. Masukkan dalam bekas pudding – masukkan buah peach
3. Masukkan peti sejuk
Rainbow Pudding
Agar-agar powder 3g
Air 400ml
Gula 180g
Susu segar fullcream 200ml
Pewarna merah, Kuning , Hijau
Cara membuat
1. Air, gula, susu, agar powder – panaskan dan gaul sebati sampai sebati - tutup api
2. Bahagi 3, warnakan.
3. Masukkan dalam bekas pudding 1 warna -Masukkan peti sejuk sekejap utk set.
4. Masukkan dalam bekas pudding warna ke dua -Masukkan peti sejuk sekejap utk set
5. Masukkan dalam bekas pudding warna ke tiga -Masukkan peti sejuk sebelum dimakan
Puding Telur & Choc
Telur A 2 biji
Susu pekat krimer manis 120g
Susu fullcream 260g
Serbuk choc 10g
Choc emulco 5g
Cara membuat:
1. Campur semua bahan dan pukul dengan tangan
2. Masukkan dalam bekas plastic
3. Stimkan/kukus api medium 3 minit selepas air mendidih - offkan api, rehat 5 minit bertutup
4. Sekali lagi, Stimkan/kukus api medium 3 minit - offkan api, rehat 5 minit bertutup
5. Boleh bakar, guna api bawah shj, 120°C selama 25 minit
No comments:
Post a Comment