Pages

Monday, September 20, 2010

Baked Cheese cake

He He He... Chef Eric sedang mengira masa yg diperlukan tuk masak cheese cake.

Niah cheese cake yg sedap tu.... Em... Yummy..


Baked Cheese Cake

A) Cream cheese 250g

Yogurt 150g / susu segar 120g

Gula 100g

B) Kuning telur (B) 4 biji

C) Tepung naik sendiri 40g

Tepung Jagung 30g

D) Putih telur 4biji

Cream of Tartar (CTT) 1/8 tsp

Gula 80g

Cara membuat:

1. Bahan D; Whisk putih telur, 1 minit laju – Tambah CTT-1 minit laju- tambah 50% gula -30s medium- tambah 50% gula – 30s medium. (teknik kembangkan putih telur supaya dapat yang cantik)

2. Bahan2 A cairkan cara double boiler.

3. Tambahkan kuning telur, pukul tangan

4. Tambahkan bahan C – kacau hingga sebati

5. Ambil bahan D sebanyak 1/3 masuk ke dlm bahan dari step 2-3. Kaup balik dengan tangan sampai mesra.

6. Tuang bahan 5 ke dalam baki bahan step 2-3 tadi. Kaup balik dgn tangan sampai sebati.

7. Masuk dalam Loyang dah lapik. Masak secara steam bake- Loyang kek dalam Loyang yang ade air tinggi 1 inch

8. Bakar 170°C selama 1jam 15 minit.

No comments:

Post a Comment