Niah cheese cake yg sedap tu.... Em... Yummy..
Baked Cheese Cake
A) Cream cheese 250g
Yogurt 150g / susu segar 120g
Gula 100g
B) Kuning telur (B) 4 biji
C) Tepung naik sendiri 40g
Tepung Jagung 30g
D) Putih telur 4biji
Cream of Tartar (CTT) 1/8 tsp
Gula 80g
Cara membuat:
1. Bahan D; Whisk putih telur, 1 minit laju – Tambah CTT-1 minit laju- tambah 50% gula -30s medium- tambah 50% gula – 30s medium. (teknik kembangkan putih telur supaya dapat yang cantik)
2. Bahan2 A cairkan cara double boiler.
3. Tambahkan kuning telur, pukul tangan
4. Tambahkan bahan C – kacau hingga sebati
5. Ambil bahan D sebanyak 1/3 masuk ke dlm bahan dari step 2-3. Kaup balik dengan tangan sampai mesra.
6. Tuang bahan 5 ke dalam baki bahan step 2-3 tadi. Kaup balik dgn tangan sampai sebati.
7. Masuk dalam Loyang dah lapik. Masak secara steam bake- Loyang kek dalam Loyang yang ade air tinggi 1 inch
8. Bakar 170°C selama 1jam 15 minit.
No comments:
Post a Comment