Sejahtera semua
Ha!!! ni lah Blueberry Chilled Cheese Cake. Menggunakan Geletin halal keluaran Halalgel. Kek ini kan mula dijual Jan 2011. Harga >RM60.. Boleh order ye... murid2 & kengkawan..
O! ya, Ada list harga baru akan digunakan mulai Jan 2011. Harap maklum.
Atas permintaan Roslan, (511) saya upload resepi ni... Bagus jugak try2 masak time cuti sek ni... Tapi Ape2 Assignment/homework make sure siap dulu.... ok good luck!
Sape nak cuba boleh try. tapi yang nak makan jer.... boleh order... TQ
Blueberry Chilled Cheese cake
Base:
Digestive biscuit 250g
Butter (melted) 120g
A)Egg yolk 2 nos
Dairy (double) cream 60ml
Castor sugar 100g
B) Cream cheese 250g
C) Geletin Powder (Halalgel) 15g
Milk 40ml
(mix then double boil)-sejukkan roomtemp.
D) Whipping Cream 250g
E)Blueberry Pie Filling 100g (<>3 tbsp)
1. Hancurkan biskut + melted butter -- as base in bake tin (Loose base tin is better)
2. Double boil bahan A)] bila gula dah larut, masukkan bahan B) [api kecil & kacau sentiasa
3. Tambahkan bahan C)
4. Pukul Bahan D) sampai kembang & masukkan ke dalam adunan sebelum ini.
5. Masukkan E) & kacau sikit je dengan sudu
6. Masukkan dalam loose base baking tin. Hempas skit ke meja & freez for 1 hour.
Atas permintaan Roslan, (511) saya upload resepi ni... Bagus jugak try2 masak time cuti sek ni... Tapi Ape2 Assignment/homework make sure siap dulu.... ok good luck!
Sape nak cuba boleh try. tapi yang nak makan jer.... boleh order... TQ
Blueberry Chilled Cheese cake
Base:
Digestive biscuit 250g
Butter (melted) 120g
A)Egg yolk 2 nos
Dairy (double) cream 60ml
Castor sugar 100g
B) Cream cheese 250g
C) Geletin Powder (Halalgel) 15g
Milk 40ml
(mix then double boil)-sejukkan roomtemp.
D) Whipping Cream 250g
E)Blueberry Pie Filling 100g (<>3 tbsp)
1. Hancurkan biskut + melted butter -- as base in bake tin (Loose base tin is better)
2. Double boil bahan A)] bila gula dah larut, masukkan bahan B) [api kecil & kacau sentiasa
3. Tambahkan bahan C)
4. Pukul Bahan D) sampai kembang & masukkan ke dalam adunan sebelum ini.
5. Masukkan E) & kacau sikit je dengan sudu
6. Masukkan dalam loose base baking tin. Hempas skit ke meja & freez for 1 hour.
wah, cikgu... best nyer....
ReplyDeletetak tahu pulak ckgu buat business kek...dulu ade jugak tempah kek ngan cikgu mase buat jamuan PPSP kat MRsm taiping...... nice blog...
n delicious blog...hehehehe....