Pages

Wednesday, July 14, 2010

Resepi Biskut (kelas 11 July 2010)

5 resepi biskut dipaparkan disini.
Kita ulas gambar dulu ok?

Sessi menghias Rocher dgn coklat cair putih

Inilah Rocher secara zooming!

Ini plak Devil Chocolate Cookies yg dah siap dihias

Dari kiri; Walnut & chips, Devil choc cookies yg x siap lagi, Honey & love(hias dgn gula hijau), dan Peanut colour cookies (yg colourfull tu).

Ni plak resepi dia:

Honey & Love (Cashew Nut Cookies)

A. Marjerin 125g (50% ganti dgn butter)

Icing Sugar 50g

Madu 30g

Kuning Telur 1 biji

Vanilla Flavour 1 sudu kecil

B. Tepung biasa 160g (Shifted)

Ground Cashew Nut 40g

Milk powder 10g

Baking soda 1/8 sudu kecil

C. Colour sugar

Cara membuat:

1. Pukul marjerin dengan gula – paddle slow (10s) & medium (3 mnt)- sampai adunan creamy bukan fluffy

2. Masukkan kuning telur & vanilla- kacau sebati (20s)

3. Masukkan bahan B – slow (30s)

4. Jika adunan terlalu lembik masukkan peti sejuk secara terdedah selama 15 minit.

5. Terap bentuk ‘love’ , sapu permukaan dgn telur & hias dengan colour sugar

6. Bakar 150 – 160°C selama 20-25 minit.


Walnut & Chips

A. Marjerin 125g (50% ganti dgn butter)

Brown sugar 150g (50% gula halus )

Vanilla Flavour 1 sudu kecil

B. Tepung biasa 180g (Shifted)

Choped Wallnut 50g (bakar suhu 170°C selama 5-6 minit)

Milk powder 10g

Baking powder ½ sudu kecil

Baking soda 1/8 sudu kecil

C. Chocolate Chips

Cara membuat:

1. Pukul marjerin dengan gula – paddle slow (10s) & medium (3 mnt)- sampai adunan creamy bukan fluffy

2. Masukkan vanilla- kacau sebati (10s)

3. Masukkan bahan B – slow (20s)

4. Jika adunan terlalu lembik masukkan peti sejuk secara terdedah selama 15 minit.

5. Bulat-bulatkan (40g setiap biji/ bg setiap 100g adunan boleh buat 16 biji)

6. Sapu permukaan biskut dengan telur & hias dengan chocolate chips

7. Bakar 150 – 160°C selama 20-25 minit.


Devil Chocolate Cookies

A. Marjerin 250g (50% ganti dgn butter)

Icing Sugar 120g

Kuning Telur 2 biji

Vanilla Flavour 1 sudu kecil

B. Tepung superfine 330g (Shifted)

C. Chocolate putih (cair) 100g

Badam (toasted) 150g

Chocolate (cair) 100g

Cara membuat:

1. Pukul marjerin dengan gula – paddle slow (10s) & medium (3 mnt)- sampai adunan creamy bukan fluffy

2. Masukkan kuning telur & vanilla- kacau sebati (20s)

3. Masukkan bahan B – slow (30s)

4. Jika adunan terlalu lembik masukkan peti sejuk secara terdedah selama 15 minit.

5. Terap bentuk yag disukai.

6. Bakar 150 – 160°C selama 20-25 minit.

7. Hiaskan dengan bahan C



Peanut Colour cookies

A. Marjerin(butter) 90g

Peanut butter 90g

Brown sugar 120g (50% gula kastor)

Vanilla Flavour 1 sudu kecil

B. Telur ½ biji

C. Tepung biasa 220g (Shifted)

Baking powder ½ sudu kecil

Baking soda ½ sudu kecil

D. Buah kering merah 30g

Buah kering hijau 30g

(buah kering ialah betik muda potong kecil yang diwarnakan)

Cara membuat:

1. Pukul marjerin dengan gula – paddle slow (10s) & medium (3 mnt)- sampai adunan creamy bukan fluffy

2. Masukkan kuning telur

3. Masukkan bahan C & D – slow (30s)

4. Jika adunan terlalu lembik masukkan peti sejuk secara terdedah selama 15 minit.

5. Terap bentuk yang disukai

6. Bakar 150 – 160°C selama 20-25 minit.


Rocher

Bahan-bahan:

Tempered Chocolate 50g

(Couverture choc yg sudah diukur suhu – melt 40°C - sejukkan 27°C - panaskan 2 saat ke 29°C)

Peanut Choc Paste 25g (Peanut butter 10g + Melted Choc 15g)

(Boleh ganti dgn Hazelnut praline paste)

Toasted almond (bntuk panjang) 150g

Icing sugar 50g

Hiasan:

Melted white Choc 50g

Cara membuat:

1. Cairkan Chocolate dengan cara double boiler

2. Campurkan Peanut choc paste dgn Tempered Choc dan kacau dgn sudu

3. Tambahkan toasted almond dan icing sugar

4. Kacau sehingga sebati (dgn sudu)

5. Lapik tray dgn plastik dan gunakan sudu untuk membentuk Rocher

6. Masukkan peti sejuk

7. Cairkan choc putih dan masukkan dlm piping beg

8. Hiaskan Rocher dgn garisan choc putih.


No comments:

Post a Comment